Johan Cruijff is vandaag overleden

Johan Cruijff is vandaag overleden

Johan Cruijff, Nederlands grootste voetballer is vandaag overleden.

Onze voetballegende is overleden. Johan Cruijff was in zijn leven voor veel organisaties ambassadeur. Natuurlijk als eerste voor zijn stichting Johan Cruyff Foundation. Met deze stichting wilde hij jongeren binden aan de buurt, meer zelfvertrouwen geven, zich ontwikkelen en uitdagen om hum ambities te realiseren. Een van de middelen was de aanleg van Cruyff courts in de wijken waardoor de kinderen veilig kunnen spelen.

Naast de Cruyff foundation was Johan o.a. ambassadeur voor de Nationale Postcode Loterij en De Gezonde Zaak, een initiatief om mensen vaker en beter te laten werken aan hun vitaliteit. Daarnaast richtte hij in 1978 het Sportmerk Cruyff Sports brand op (later Cruyff Classics). In deze periode was er veel gedoe over de sponsor/sportmerken die verplicht door de spelers gedragen moesten worden. Cruijf pleitte voor het zelf kunnen bepalen welke kleding en met namen schoeisel je als sporter mag dragen.

Johan Cruijff is ambassadeur voor de Nederlandse voetbalstijl. Hij was echter selectief in zijn ambassadeursschappen voor voetbal. Verschillende keren is hij gevraagd om een EK of WK voor Nederland te ondersteunen, maar wees erop dan anderen hiervoor beter geschikt waren. De nummer 14 was niet alleen een ambassadeur voor voetbal, maar met zijn overlijden verliest Nederland zijn belangrijkste ambassadeur, zoals de premier Rutte stelde.

Johan Cruijff is 68 jaar geworden.

About the Author